Teknoloji devi Microsoft’un Ensemble Studios ile ortak ürettiği Age of Empires serisi koca bir neslin çocukluğunun en popüler strateji oyunlarından biriydi. Çocuklar tarih öğrendiklerini ileri sürerek oynamak istiyor, anne-babalar da öğretici yanından dolayı izin veriyordu. Age of Empires, Microsoft’taki adıyla “Age”, piyasaya sürüldüğünden bu yana neredeyse 26 sene geçti. Bugün 1990’larda piyasaya sürülen oyunların çoğuna artık retro gözüyle bakılıyor. Peki Age bugün hangi çağını yaşıyor?
Serinin ilk oyunu 1997’de yayınlandığında büyük ses getirmişti. Dönemi için birçok yenilik barındıran bir gerçek zamanlı strateji oyunu olan Age Of Empires, Taş Devri’nden Demir Çağı’na hatta Roma İmparatorluğu’na kadar bir zaman dilimine odaklanıyordu. Asurlular, Babilliler, Antik Yunanlar, Eski Mısırlılar, Kartacalılar ve Romalılar gibi 17 ilk çağ medeniyetinin yer aldığı oyun, altın, odun, yiyecek gibi kaynakların toplanıp ordu kurulmasını ve seçilen medeniyetin geliştirilmesini amaçlıyordu. Oyun ya seçilen medeniyetlerin hikayeleri ile ya da çoklu oyuncu modu ile internet üzerinden rakiplere karşı oynanabiliyordu.
Türkler sahneye çıkıyor!
Serinin oyunseverler tarafından en çok bilinen oyunu Age of Empires 2: The Age of Kings ise 1999 yılında piyasaya sürüldü. Orta Çağ’da geçen olayları konu alan oyunda birçok yenilik göze çarparken, oyunda Hunlardan Azteklere, Franklardan Perslere, Bizanslılardan Britonlulara kadar 40’tan fazla medeniyet seçilebiliyordu. Kuşkusuz oyunla ilgili bizi en çok ilgilendiren kısım da Age of Empires 2 ile ilk defa seriye Türklerin de eklenmiş olmasıydı.
Age of Empires oyunundan bir görüntü
Seçilen karakterlerin Türkçe konuşuyor olması da oyun severler arasında ayrıca heyecan uyandıran bir unsur. Türkler seçildiği zaman oyuncular tarafından oynanabilen hikaye kısmı Selçuklu Türklerinden Osmanlı’ya kadar uzanan bir zaman çizelgesinden oluşuyordu. Türklerin özel askeri birimi olarak tüfekli piyadeler olan Janissary (Yeniçeriler) göze çarparken okçular için ‘sipahi’ ve topçu özel teknolojileri de açılabiliyordu. Oyuncu, Türklere özgü eser olarak da Selimiye Camii inşa edilebiliyordu. Oyunda Türkler seçildiğinde hikayeler kısmında Malazgirt Savaşı, İstanbul’un Fethi gibi birçok gerçek olaydan alınma hikaye mevcut. Age of Empires 2’nin birçok güncelleme paketi piyasaya sürüldü.
2005 yılında oyun severlerin beğenisine sunulan serinin 3’üncü oyunu Age of Empires 3, çoğunlukla coğrafi keşifler dönemini konu alıyordu. Oyunda Britanyalılar, Hollandalılar, İspanyollar, Almanlar, Fransızlar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyet bulunuyor. Osmanlılar’da Yörük, Başıbozuk, Yeniçeri, Sipahi gibi özel birimler bulunurken Ulufeli Humbaracı ve Deliler gibi özel muhafız birimleri de üretilebiliyor.
Microsoft’ta ayrı bir yeri var…
Geliştiricileri, dönem dönem verdikleri demeçlerde Microsoft’ta Age’in ayrı bir yeri olduğunu belirtiyor, bu nedenle de şirketin son yıllarda oyuna yatırımları arttırdığını dile getiriyor.
Oyunda ayrıca, tüm bu imkanlar klavye ve fareden vazgeçemeyen kullanıcılara da sunulmuş, platformlar arası oynamak isteyenler için de bilgisayar ve Xbox arasında oynama seçeneği oluşturuldu. Age of Empires 2, Ocak 2023’te Microsoft’un oyun konsolu Xbox için üretildi.
2023, oyunun tutkunları için büyük bir yıl olacak çünkü efsanevi oyunun dördüncüsü de bu yıl konsola çıktı. Oyunun kendisine gelen güncellemede ise, bütün medeniyetlere has yeni özellikler, yaza özgü yeni haritalar ve takımla sesli sohbet gibi özellikler mevcut. Bunlardan başka serinin son oyunu Age of Empires 4 ve mitolojik karakterleri konu alan Age of Mithology’de serinin diğer oyunlarından.
Oyunun 2017’deki dönüşü Bill Gates sayesinde mi?
2017’de oyunun 1999’da piyasaya sürülen Age of Empires 2’nin remaster hali piyasaya sürülmüştü. Bu gelişmenin ardında Microsoft’un kurucularından milyarder Bill Gates yatıyor olabilir. Gates, 2016’da sosyal medya platformu Reddit’te yıllık soru-cevap sohbetini yaparken, kullanıcılardan biri Gates’ten bir Age of Empires talebinde bulunmuştu.
Reddit kullanıcısı “Saygıdeğer Gates, başka bir Age of Empires piyasaya sürmeniz mümkün mü? Buna siz mi bakıyorsunuz bilmiyorum ama sizi bulmuşken sormak istedim” diye sorunca Gates “Bakarız, sana kaç imparator lazım?” diye cevap vermişti. Gelişmeden kısa bir süre sonra Microsoft’un bahse konu kararı alması, “Oyunun geri dönüşü Bill Gates sayesinde oldu” yorumlarına yol açmıştı. Kararı Bill Gates mi verdi bilinmez ama şirketin kullanıcıların taleplerine tepkisiz kalmadığı ortada.
Kaç kopya sattı?
Bugüne kadar sayısız pek çok video oyununa esin kaynağı olan efsanevi oyunun 25 milyon kopyanın üzerinde sattığı biliniyor. Oyun dünyasının en büyük ticari başarılarından biri konumundaki Age’in satış istatistikleri hayli şaşırtıcı.
Oyunun bu yaza özel çıkan haritalardan bir görsel.
1998’de Yılın Bilgisayar Strateji Oyunu seçilen Age, haftalarca çok satanlar listelerinde kaldı. Satışı 2000 yılında 3 milyon kopyayı aşmıştı. Aynı yıl The Rise of Rome da bir milyon sattı. Aynı dönem Microsoft, Age of Empires 2: The Age of Kings’in satışının 2 milyonu aştığını açıkladı. Age of Empires 2’nin HD versiyonunun satışı ise 5 milyon kopyayı geçti. Daha sonra Age of Mythology 2003’te bir milyon kopya, Age of Empires 3 ise toplamda 2 milyon kopya sattı. Serinin 2020’de 25 milyon kopya satarak 1 milyar dolar kazanç elde ettiği açıklanmıştı.
1997’de aslen Ensemble Studios tarafından geliştirilen oyunun, 2011’e kadar ara versiyonları hariç Age of Empires 2, Age of Mythology, Age of Empires 3, Age of Empire Online isimli ana versiyonları çıktı.
Kaynaklar: Age of Empires, Levvvel, Insider, Wired, Gamereactor.eu, PC Games Insider
Yazının devamı için Bir ‘Age of Empires’ vardı, ne oldu?